Mindent a sóról

okt 19, 2023

Mindannyian emlékszünk a mesére, amikor a király legkisebb lánya frappánsan válaszolt apja kérdésére: „Úgy szeretlek, mint az emberek a sót” A mese tanulsága szerint a szeretetet nem kilóra mérjük, mint ahogy a sóból sem kell rengeteg az ételbe, hogy megízesítse azt; ellenben hiányát azonnal észrevesszük.

Valóban nehéz elképzelni só nélkül az ételeinket, de nem csak az ízesítés miatt fontos számunkra, legalább olyan nélkülözhetetlen összetevője a szervezetünknek, mint a konyhai fogásoknak.

Szükséges a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához, szerepe van az ideg- és izomműködés, a vérnyomás és az emésztés szabályozásában.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján egy felnőtt napi maximális sóbevitele 5 gramm, amely egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ez az adag tartalmazza az összes étkezés, a félkész és kész termékek sótartalmát és az ételek utánsózását is; így már nem is tűnik olyan soknak az az egy teáskanálnyi só…

Nem csak a mennyiség, de a minőség is számít: egyáltalán nem mindegy, milyen sóval ízesítjük ételeinket. Az asztali konyhasó a legismertebb, amely a gyári feldolgozás és tisztítás során szinte teljesen elveszíti ásványi anyag és vitamin tartalmát, ráadásul olyan káros összetevőket is tartalmaz, mint a fehérítő, a kálium, vagy a csomósodásgátló, sok esetben pedig még tartósítószer is kerül bele. Nem véletlen, hogy ma már nem csak ezt a változatot lehet kapni, igény mutatkozik az asztali sónál egészségesebb sófélék fogyasztására.

Nézzük, miből válogathatunk!

Néhány évtizede a tengeri só jelentette az asztali változat konkurenciáját, sokan átálltak a fogyasztására. Természetes módon, szárítással nyerik ki a víz sótartalmát, így ásványianyagokban gazdag marad ez a sófajta. Viszont a tengerek mára jelentősen szennyezetté váltak, így a tengeri só molekuláiban is kimutatható lehet a műanyag. Jó alternatíva a sófogyasztásban, de vásárlásakor győződjük meg eredetéről, összetételéről.

A 84 féle ásványi anyagot tartalmazó Parajdi só az Ősóceán kiszáradásakor keletkezett és abban különbözik a többi sótól, hogy nem vonják ki belőle a természetes iszapot. Lúgos hatású és mentes minden környezeti szennyeződéstől, ezért a világon az egyik legjobb minőségű sóként tartják számon.

A Himalája-só egy természetes kristálysó, ipari kezelésektől, vegyi anyagoktól és szennyeződésektől mentes. Eredetét tekintve ez is tengeri só, de a hegység belső viszonyai miatt a legtisztább a tengeri sók között. Számos egészségügyi hatása ismert, normalizálja a vércukorszintet, szabályozza a vérnyomást, biztosítja a szervezet számára szükséges nyomelemeket és ásványi anyagokat.

Bármelyik változatot is részesítjük előnyben, ne feledjük, hogy jó minőségű sóból sem fogyaszthatunk korlátlanul. Az európai lakosság sóbevitelének 70-75%-a a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik, a főzés és asztali sózás csak a maradék 10-15%-ot jelenti. A legtöbb sót, és sajnos nem a jó minőségű sót, tehát úgy juttatjuk a szervezetünkbe, hogy talán észre sem vesszük, hiszen a félkész és készételeket nem mi magunk sózzuk és nem tudjuk, egyes termékekbe mennyi só került.

A készen kapható élelmiszerek– felvágottak, sajtok, pékáruk, nassolnivalók, ételízesítők – többsége is sózott.

A jó minőségű só használata mellett érdemes tehát étkezési szokásainkkal is számot vetni:

kerüljük a félkész és kész ételek fogyasztását, hiszen só tartalmuk magas és nem ismerjük a bennük lévő só származását.

A mesebeli királylányhoz hasonlóan szeressük mi is a sót, hiszen nélkülözhetetlen, de tanuljuk meg megfelelő mennyiségű és minőségű használatát.