Mit jelent a funkcionális táplálkozás?

aug 17, 2023

Amíg egészségesek vagyunk és testünk tökéletes gépezetként szolgál bennünket, rengeteg mindent képes tolerálni; így hajlamosak vagyunk nem figyelni arra, mivel is tápláljuk. Amikor megjelenik valamilyen kellemetlen tünet, betegség, mindent megteszünk, hogy megszabaduljunk a problémától, de gyakran legutoljára jut eszünkbe: talán minden baj gyökere a táplálkozásunk; hogy csak etettük, de nem tápláltuk ezt a gépezetet.

A funkcionális táplálkozás nevében hordozza a választ a fent feltett kérdésre: a szervezet működképességének –funkcióinak – helyreállítása a célja.  Szervezetünk akkor működik tökéletesen, ha egyensúlyban van,  ha ez az egyensúly felborul, diszfunkciók jelennek meg. A funkcionális táplálkozás lényege, hogy kiderüljön, mi az, ami rendezetlenül működik a szervezetünkben és a kialakult egyensúlyhiányt visszafordítását támogatja megfelelő táplálékkal, életmóddal.

Az étkezés az egészség egyik alapvetése, a helytelen étrend számos probléma forrása lehet. Az egészséges működéshez a szervezetnek valódi táplálékra van szüksége, vagyis olyan ételekre, amelyek tartalmazzák a szervezet számára szükséges tápanyagokat, minél természetesebb formában. Ezek a tápanyagok a szénhidrátok, zsírok, fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek, rostok, fitotápanyagok.  Ha már valódi táplálékot veszünk magunkhoz, természetes, hogy minden olyan ételféleséget kerülünk, amely nem tartozik ebbe a kategóriába, tehát semmi olyat nem fogyasztunk, ami gyulladást, betegséget okoz és terheli a szervezetet.

Amikor a testünknek olyan táplálékot adunk, amelyet valóban képes hasznosítani, akkor nem csak fenntartjuk a szervezet egyensúlyát, a benne zajló folyamatok harmonikus működését és csökkentjük minden táplálkozással összefüggő betegség kialakulásának esélyét. A hatás sokkal globálisabb, egész működésünk pozitív irányba változik testi és pszichés szinten is: energikussá válunk, közérzetünk javul, kiegyensúlyozottak, koncentráltak, életteliek leszünk, jól fogunk aludni és nem küzdünk súlyproblémákkal.

A funkcionális táplálkozás nem egy általános, mindenki által ugyanúgy használható rendszer, mivel minden ember egyéni az alapján, hogy milyen betegséggel, egészségi állapottal, étkezési szokásokkal és életvitellel rendelkezik. Ez a megközelítés figyelembe veszi az egyedi jellemzőket és holisztikus szemlélettel közelít a problémához, így a táplálkozásra és életmódra vonatkozó ajánlások személyre szabottan történnek.

A szakértő támogatás mindenképpen célszerű, hiszen egyedül összeállítani egy az eddigi szokásrendszerünktől merőben eltérő étrendet egyrészt hozzáértést igényel, másrészt a kultúránk, környezetünk olyan étkezési szokásokat örökített ránk, amelyekből nehéz kilépni segítség nélkül.

Egyértelműnek vesszük, hogy azok a táplálkozási szokások, melyeket otthon a családban láttunk, azok az élelmiszerek, amelyeket a boltok kínálnak megfelelőek számunkra és mivel körülöttünk mindenki hasonló elveket követ a táplálkozásban, azt hihetjük, hogy valószínűleg egészségesen élünk, de legalábbis nem rosszul, hiszen a hagyományokat, a megszokottat követjük. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy jó nekünk így.

A rohanó életvitel gyors és könnyű megoldásokat keres az étkezésben is: a tartósított ételek, a gyorséttermek kínálata, a készételek, a tömegesen előállított élelmiszerek inkább a mennyiségre és gyorsaságra fókuszálnak a minőség helyett.

Az egészségünket pedig semmiképp nem szolgálhatja egy ilyen felfogás. A minőségi, természetes, valódi tápanyagokban bővelkedő táplálkozás odafigyelést és szakértelmet igényel. A személyre szabott, egyéni igények mentén kialakított egészséges életmód sokkal több, mint egy rövid diéta, amely ideig-óráig képes tenni értünk.

A funkcionális táplálkozás valódi életmóváltás, amely megfelelő alapokra helyezve olyan táplálkozási elveket tanít meg nekünk, amelyek a legideálisabbak számunkra ahhoz, hogy egészségesek és fittek legyünk – életünk végéig.