A glutén és cukorfogyasztás a sportteljesítményt is gyengíti

szept 30, 2023

Az utóbbi időben több szülőtől hallottam, hogy aktívan sportoló, egészséges gyermeke megmagyarázhatatlan ízületi fájdalmakra, emésztési problémákra, fáradékonyságra panaszkodik. A hosszabb ideig fennálló tünetekkel mindenképpen foglalkozni kell és meg kell találni a kiváltó okot, de nem mindegy, milyen irányba indulunk el.

A különböző tünetek látszólag nem mutatnak egyetlen közös kiváltó tényezőre, sőt a tünetek eltérő volta, sokfélesége miatt nem is gondolnánk, hogy ugyanazon betegség jelzői lehetnek. Éppen ezért eszünkbe sem jut, hogy az ízületi fájdalmak és az emésztési gondok összefügghetnek, hogy a gyakori fejfájás nem csak az időjárásra fogható, mint ahogy a mentális problémák megjelenése – depresszió, szorongás – sem csak a stressz jelei minden esetben; ellenben előfordulhat, hogy az összes tünet mögött egyetlen egészségügyi probléma állhat, mégpedig ételallergia vagy ételérzékenység.

Megfigyelték, hogy a krónikus ízületi gyulladásos betegségekben szenvedők között magasabb az ételallergiások és étel érzékenységgel küzdők száma, sőt az is kiderült, hogy mindez nem véletlen. A bélben keletkező gyulladásos, allergiás reakciók általános gyulladást okozhatnak és ízületi betegségek képében is megjelenhetnek. Vizsgálatok azt a tényt is igazolták, hogy allergénmentes diéta hatására az egész szervezetet érintő javulás állt be. Ezek után csak az allergént kell megtalálnunk.

Mire gyanakodhatunk?

Az ízületi gyulladás és a gluténérzékenység között bizonyított kapcsolat áll fenn, de a túlzott cukorfogyasztás is árt az ízületek állapotának. Éppen ezért, ha emésztési panaszokat tapasztalunk a gyereknél, érdemes megfigyelni, hogy búza, rozs vagy árpa tartamú ételek fogyasztása felerősíti-e a tüneteit, illetve kivizsgáltatni, fennáll-e glutén érzékenység. Nem árt felidéznünk azt sem, mennyi cukortartalmú ételt, italt fogyaszt, egyáltalán milyen a táplálkozási rutinja.  Gondoljunk rá, hogy a megfelelő diétával nem csak a kellemetlen, diszkomfortos tüneteitől szabadíthatjuk meg, de a későbbi ízületi betegségek kialakulását is megelőzhetjük vele.

Mi a teendő?

Amennyiben már megjelentek ízületi fájdalmak, ne fogjuk a sportos életmód és az edzések túlterhelő „mellékhatására”, inkább jusson eszünkbe az ízületek és bélrendszer állapotának összefüggése.

A káros étkezési szokások, a túlzott cukor és édességfogyasztás, az esetleges ételintolerancia mind ott állhatnak a háttérben, mint észrevétlen egészségkárosító tényezők. Az életmódváltást, a megfelelő, személyre szabott diéta alkalmazását már gyerekkorban el lehet kezdeni!

Ha gyermeked a fent említett problémákkal küzd, ha nehezen találod a megoldást, de szeretnél számára megfelelő életmódot és táplálkozási rutint biztosítani és ehhez szakértő segítséget remélsz, keress bátran!