Glutén – valóban ördögtől való?

júl 27, 2023

Ma már egyre sűrűbben hallani a gluténérzékenységről és a hozzá kapcsolódó diétákról. Vajon miért okoz annyi problémát egy olyan összetevő, amely a hétköznapi táplálkozásban nagyon gyakran jelen van és mit lehet tenni, ha le kell mondanunk a fogyasztásáról?

Meglepően gyakran fordul elő a gluténérzékenység és sokféle kellemetlen tünettel járhat. Nem véletlen, hogy amikor valakinél bélrendszeri panaszok jelentkeznek, gyakran az első javaslat, hogy hagyja el a glutént.

De mi is a glutén, ami ennyi bajt okozhat?

Hétköznapi nyelven sikér, a gabonák egyik fehérjéje. Minden gabonafélében más típusú fehérjekomponens található, hétköznapi nyelven gluténként említjük mindet.

Aki érzékeny erre a fehérjére, fokozott reakciót produkál, ha glutén tartalmú élelmiszert fogyaszt. Az intolerancia tünetei az étkezést követően röviddel már jelentkeznek és akár napokon át tarthatnak a panaszok: fejfájás, puffadás, gyomorégés, görcsös fájdalom. Ha bebizonyosodik, hogy az allergiás reakciók mögött gluténérzékenység áll, nincs mit tenni, az egyetlen megoldás a gluténtartalmú tápanyagok teljes mellőzése.

Mi a teendő?

Vannak, akik genetikailag nem érzékenyek a gluténre, mégis azt javasoljuk, hogy bizonyos időre hagyják ki az étrendjükből a glutén tartalmú élelmiszereket. Miért tegyünk így?

A gluténtípusú fehérjék nagymértékben ellenállnak az emésztőenzimeknek. A gabonafélék magjában található glutén eredetileg a kicsírázó növénynek szolgálna tápanyagul, ezért lényeges, hogy elfogyasztás után a tápcsatornán áthaladva is érintetlen maradjon, így később még táplálhatja a magból kifejlődő növényt.

Az állatoknak miért nem árt a glutén?

A növényevő állatok bélrendszere a miénktől eltérően alkalmazkodott a gabonafélék eme sajátosságához, az emberi emésztőrendszer viszont megszenvedi a glutén feldolgozását. Az enzimjeink megpróbálják számunkra is emészthető formára bontani ezeket a fehérjéket, viszont a folyamat során a vékonybélben helyi gyulladásos reakció jön létre, ami hosszútávon bélnyálkahártya károsodáshoz, felszívódási zavarokhoz vezethet.

A felszívódási zavar lehetetlenné teszi a tápanyagok, vitaminok beépülését, így hiánybetegségek alakulhatnak ki, de akár hormonproblémák, autoimmun betegségek is.

Hogy ki mennyire képes ezeket a fehérjéket lebontani, egyénenként változó, van, akinél már kisebb gluténtartalmú étel is heves allergiás reakciót vált ki, van, akinél semmiféle tünet nem jelentkezik. Sok múlik azon, alapvetően hogyan táplálkozunk, milyen állapotban van a bélflóránk, milyen az életvitelünk, mennyire élünk stresszesen.

A gluténnal összefüggő betegségek mindegyike összetett, a tünetek változatosak és bármely életkorban megjelenhetnek. Ha emésztéssel kapcsolatos problémákat észlelünk és emellett egyéb tüneteink is vannak – bőrbetegségek, hangulatingadozások, fejfájás, fogak romlása, súlyproblémák, fáradékonyság– érdemes kivizsgáltatni a háttérokot és kizárni a komolyabb betegségeket. Ezek után érdemes elgondolkodni egy számunkra megfelelő, személyre szabott diéta összeállításán, melyhez szintén kérjük szakember segítségét, soha nem kísérletezzünk egyedül; önmagában a gluténmentes élelmiszerek beszerzése és fogyasztása nem jelenti azt, hogy minden szempontból kielégítő étrendet állítottunk össze.